fbpx

Online Marketing Tips van TSN Media


Alles wat je moet weten over Online Marketing


Copywriting: zelf doen of uitbesteden?

Als ondernemer is het belangrijk te weten waar je kracht ligt en waar je valkuilen liggen. Je kunt nou eenmaal niet overal goed in zijn en dat is ook helemaal niet erg. Een persoon die graag met zijn handen werkt, zal vermoedelijk minder sterk zijn in ICT gerelateerde taken en andersom vermoedelijk ook. Hierdoor is het goed om jezelf af te vragen welke dingen in jouw bedrijfsvoering jij zelf kunt doen en welke dingen je beter kunt uitbesteden. Zo werkt dit ook voor een hele hoop zaken omtrent online marketing en zo dus ook voor ‘Copywriting’. In deze blog lees je over het nut van goede copywriting en een aantal tips die het verschil kunnen maken tussen leven of dood. Of, nouja, tussen een verkoop en een afhaker.

 

Copywriting is schrijven met een doel

 

Het is belangrijk om jezelf vóór het schrijven van een tekst altijd af te vragen welk doel je voor ogen hebt. Dat doel kan echt letterlijk van alles zijn, maar een tweetal vragen die je jezelf kunt stellen en die als handvaten kunnen dienen zijn:

 

“Waarom schrijf ik deze tekst?”
“Voor wie schrijf ik deze tekst?”

 

Heb je dit helder voor de bril? Dan kun je beginnen met het schrijven van je tekst. Deze twee (hoofd)vragen dienen als leidraad en zullen je schrijfstijl vermoedelijk beïnvloeden ervoor zorgen dat jij de taal van je publiek spreekt.

 

Copywriting | Schrijven van aantrekkelijke teksten op jouw website 1

 

 

Beantwoord vragen in je teksten

 

Probeer eens in de schoenen van je doelgroep te stappen en de wereld eens door hun ogen te bekijken. Welke vragen hebben mensen in hun hoofd? Hoe leuk zou het zijn als jij deze vragen letterlijk beantwoord in jouw tekst. Mensen typen tegenwoordig steeds vaker lange zinnen in Google en stellen hun vraag bijna alsof ze tegen Google praten. Hoe beter jij inspeelt op deze ‘longtail’ zoekopdracht, hoe groter de kans dat jij uitgelicht wordt bovenaan alle zoekresultaten. Geef jij bezoekers waar ze naar op zoek zijn? Dan zal Google je hiervoor belonen.

 

Maak het persoonlijk

 

Waarschijnlijk ben je altijd geneigd om in nette en formele taal te schrijven terwijl dit in veel gevallen juist stijf en onpersoonlijk overkomt. In sommige bedrijfstakken heb je geen andere keus, maar in heel veel takken maak je juist het verschil als je je persoonlijkheid als een warme zon over je website laat schijnen. Wat onderscheid de ene voedingsdeskundige van een andere? Persoonlijkheid. En het gevoel dat mensen bij iets of iemand krijgen wanneer ze in contact komen met jou of jouw bedrijf.

 

Vermijd woorden met negatieve associatie

 

Sommige woorden roepen een associatie in je op waar je het gevoel van krijgt dat je iets moet gaan doen. Dat ze ergens voor moeten werken en als mensen lekker kalmpjes op een website aan het browsen zijn, willen ze niet aan het werk gezet worden. Voorbeeld: ‘lees hier verder’. Lezer = inspanning = vermoeiend. Vervang dit bijvoorbeeld door ‘door naar de volgende pagina’. Je haalt het werk-woord eruit en neemt daardoor een drempel weg.

 

Copywriting | Schrijven van aantrekkelijke teksten op jouw website 1

 

Ook pijnwoorden kunnen ‘killing’ zijn. Denk aan de woorden ‘betalen’ en ‘abonnement’. Sommige lezers krijgen al gauw associaties met internetbankieren, creditcardrekeningen en/of slepende opzeggingsprocedures. ‘Bestelling afronden’ ligt al stukken beter in het gehoor. ‘Tarieven’ doen bijvoorbeeld ook iets minder pijn dan ‘prijzen’. Probeer met je woordkeuze zoveel mogelijk pijn te verzachten!

 

Aantrekkelijke teksten

 

Zorg ervoor dat de opmaak van je tekst er aantrekkelijk en uitnodigend uitziet om te lezen. We weten allemaal nog wel dat hier in schoolboeken ook grote verschillen konden zitten. Boeken met aantrekkelijke plaatjes, en verschillen in lettertype/lettergrootte of bijvoorbeeld korte anekdotes lazen veel prettiger dan de boeken met gigantische lappen tekst. Dit schrikt gewoon af en nodigt niet uit om te lezen.

 

Zorg er dus voor dat je regelmatig de aandacht van je publiek herpakt. Werk met aantrekkelijke media en splits je teksten bijvoorbeeld op in kortere blokken. Zo wordt je pagina makkelijker te consumeren, blijven je lezers langer hangen en wordt de informatie beter onthouden.

 

Doe er je voordeel mee! 🙂

 

Benieuwd wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen op het gebied van copywriting? Dan moet je hierrrr zijn!