“Nu weet ik de perfecte domeinnaam voor mijn bedrijf! Snel checken of ie nog vrij is!” En helaas.. Iemand anders heeft ‘m al geregistreerd. Soms staat zelfs op de website dat de registratie te koop is, maar vaak niet voor een schappelijk prijsje. Herkenbaar? Een goede domeinnaam bedenken kost moeite en tijd en die tijd zou je ook goed ergens anders voor kunnen gebruiken. In deze blog/handleiding willen wij je graag helpen om de juiste domeinnaam te kiezen voor jouw startende onderneming.
Je bedrijfsnaam als domeinnaam?
Het ligt erg voor de hand om je bedrijfsnaam gewoon als je domeinnaam te registreren, maar in sommige situaties is dat niet erg handig. Bijvoorbeeld als:
– De bedrijfsnaam erg lang is zoals bijvoorbeeld: Van der Ploeg Timmerwerken en Metaaltechniek. Dit is te lang voor een domeinnaam.
– De bedrijfsnaam onvoldoende informatie geeft over de core business van het bedrijf zoals bijvoorbeeld: Klokman Uitvoering & Advies.
– De registratie simpelweg al bezet is door een concurrent.
– De spelling erg lastig te onthouden is. De kans is groot dat de bezoeker de exacte spelling niet juist onthoudt en jij dus je doel niet bereikt.
Unique Selling Points als domeinnaam
Unique Selling Points zijn niets meer dan sterke punten. Dit kan aan een bedrijf, een product of zelfs een persoon zijn. Ga eens na wat de Unique Selling Points van jouw bedrijf zijn en wellicht kan dit inspireren tot het bedenken van een passende domeinnaam. Als je bedrijf bijvoorbeeld 24/7 bereikbaar is, kun je als domeinnaam bijvoorbeeld 247websupport.nl kiezen. Of zijn de producten die jouw bedrijf verkoopt bijvoorbeeld heel makkelijk in gebruik? Dan zou je bijvoorbeeld eenvoudigklussen.nl kunnen kiezen. En ga zo maar door.
Wie is je publiek?
Ook is het goed om jezelf af te vragen welk publiek je eigenlijk toespreekt. Verkoop je voornamelijk aan particulier? Of meer aan bedrijven? Is je doelgroep jong of oud? Op basis van de doelgroep zou je domeinnaam ook verschillend kunnen zijn. Voor een jongere doelgroep kun je beter een moderne variant kiezen, terwijl je voor een oudere doelgroep beter geen modewoorden kunt gebruiken. Dit geldt natuurlijk ook voor informeel en formeel. Een juristenkantoor gaat natuurlijk geen domeinnaam kiezen als “hupsakeejuristen.nl” terwijl dit voor een peuter-speelparadijs bijvoorbeeld wel een geschikte kan zijn.
Premium producten of juist goedkoop?
Bestaat je assortiment uit hoogwaardige en relatief dure producten of zou je de prijsklasse van je assortiment eerder als goedkoop classificeren? Het is namelijk goed mogelijk om dit ook mee te laten spelen in het kiezen van een domeinnaam. Woorden als “discount” of “goedkoop” zijn vaak makkelijk in te passen en geven aan klant vaak direct een beeld van wat hij/zij kan verwachten en andersom werkt dit natuurlijk ook zo.
Voordelen benoemen in je domeinnaam
Hebben je producten een bepaalde USP die als voordeel noemenswaardig zijn? Dan kun je dit ook in je domeinnaam verwerken. Staat je bedrijf bijvoorbeeld voor veiligheid? Dan kun je bijvoorbeeld dat woord verwerken in je domeinnaam (bijvoorbeeld veiligeleaseautos.nl of voordeeltrips.nl). Je benadrukt expliciet het voordeel van waar jouw product voor staat en daar kun je je voordeel mee doen.
Uitsluitend lokaal ondernemen?
Worden je diensten/producten vooral in de lokale omgeving verkocht? Dan kun je ervoor kiezen om de plaats, provincie of regio in de domeinnaam te verwerken zoals bijvoorbeeld: zonnepanelen-groningen.nl. Deze domeinnamen zijn vrijwel altijd nog vrij en kunnen in je voordeel werken, omdat klanten zich daardoor vertrouwder voelen en weten dat het niet ver van huis is.
Heb jij hulp nodig bij het bedenken van een passende domeinnaam voor jouw bedrijf? Neem dan even contact met ons op en wij helpen je graag.