fbpx

Online Marketing Tips van TSN Media


Alles wat je moet weten over Online Marketing


Een website is meer dan een digitaal visitekaartje!

Tegenwoordig is voor bedrijven een website onmisbaar. De meeste communicatie van een bedrijf naar de buitenwereld verloopt online en een website is vaak het belangrijkst. Via zoekmachines, social media of door direct het adres in te typen, word je gevonden en worden (hopelijk postitieve) meningen over jouw bedrijf gevormd of soms zelfs overgegaan tot handelen. Maar hoe zorg jij als bedrijf nou dat er bezoekers op jouw website/pagina’s terecht komen? En wat wil je dat jouw bezoekers zien en/of gaan doen? Kortom: wat is eigenlijk de functie van een website voor jouw bedrijf? In deze blog lees je dat een bedrijf meer dan alleen een digitaal visitekaartje kan zijn.

 

Een website is een digitaal visitekaartje

 

Ondanks dat er ontzettend veel mogelijk is met jouw website, heeft jouw website natuurlijk nog steeds wel de functie van een digitaal visitekaartje. Logischerwijs is een visitekaartje veel beknopter dan een website en bevat een visitekaartje vaak enkel wat bedrijfs- en contactgegevens. Een website bestaat veelal uit veel meer onderdelen en (informatie)bronnen. Tegenwoordig verloopt bijna alle communicatie via online kanalen en de website is voor een bedrijf vaak de meest belangrijke. De meeste websites zijn een soort van online brochure die een bedrijf in beeld brengen en een weergave geven van producten en diensten die het bedrijf te beiden heeft. Daarnaast wordt er via een website vaak ook ingespeeld op de informatiebehoefte van een klant, omdat bezoekers vaak op je website terecht komen om een antwoord te vinden op hun probleem of vraag.

 

Functies van een website | Een website is meer dan een digitaal visitekaartje 3

 

Conversie optimalisatie op jouw website

 

Maar hoe speel je nou als website in op de informatiebehoefte van een klant? Hoe zorg jij ervoor dat een klant de bedoelde stappen onderneemt? Met andere woorden: hoe zet jij een websitebezoekje om in een conversie? Door je website qua functionaliteit, tekstueel en designmatig op een bepaalde manier in te richten, kun jij vaak het gedrag van een klant beïnvloeden. Dit wordt ook wel Conversie Optimalisatie genoemd. ‘Conversiekillers’ zijn bijvoorbeeld: vage teksten, lange laadtijden, irritante pop-ups, te lange formulieren, slechte mobiele functionaliteit etc. ‘Conversieboosters’ zijn bijvoorbeeld: duidelijke teksten, positieve recensies, goede online vindbaarheid, opvallende CTA knoppen etc.

Voordat een bezoeker ook daadwerkelijk converteert tot een klant heeft zich daarvoor al een heel proces afgespeeld. De bezoeker moet namelijk op een dusdanige manier geïnformeerd, geënthousiasmeerd en overtuigd raken dat hij of zij uiteindelijk besluit om klant te worden of om bijvoorbeeld een offerte op te vragen. In jargon noemen we dit proces de ‘funnel’. Je kunt een funnel het beste voorstellen als een soort trechter waar je de bezoeker in probeert te zuigen. Door middel van het verschaffen van de juiste (hoeveelheid) informatie en de manier waarop deze informatie wordt weergegeven, probeer je de bezoeker uiteindelijk te laten converteren. Met andere woorden: je probeert op een slimme manier je bezoeker een klant te laten worden.

 

Online vindbaarheid van jouw website (SEO)

 

Stel dat jij inmiddels een geweldige website hebt waar alle bezoekers worden geconverteerd in een (nieuwe) klant. Dan is het natuurlijk wél van belang dat je überhaupt bezoekers krijgt. Hier zijn tegenwoordig natuurlijk een hoop manieren voor. Je kunt natuurlijk altijd via mond-op-mond reclame jouw bedrijf aan het licht brengen, maar ook via andere ‘offline’ manieren zoals flyers, affiches, in de krant etc. Echter, zoals eerder genoemd, verloopt bijna alle communicatie tegenwoordig online dus hier liggen de kansen en mogelijkheden. De meest gekozen en tegelijkertijd duurzame methode om hierin te investeren is om jouw vindbaarheid op zoekmachines te vergroten.

Dit noemen we ook wel ‘SEO’ (Search Engine Optimization). Hiermee zorg jij er eigenlijk voor dat jouw bedrijf beter vindbaar wordt in de organische zoekresultaten van (voornamelijk) Google. Hier moet er achter de schermen via het CMS (Content Management Systeem) van jouw website een hele hoop gebeuren, maar hierdoor kan jouw bedrijf bijvoorbeeld wel op de eerste pagina van Google gevonden worden bij het intypen van een relevante zoekterm. Dit wordt vaak gezien als relatief goedkope investering om op lange termijn organisch conversies te krijgen.

 

Functies van een website | Een website is meer dan een digitaal visitekaartje 4

 

Tot slot

 

Naast bovenstaande genoemde punten zijn er natuurlijk nog meerdere functies die een website kunnen vervullen, maar de belangrijkste zijn wel genoemd. Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van websites, conversies en/of SEO? Bekijk dan even deze pagina en/of neem gerust contact met ons op.

 

Recent opgeleverde websites: