fbpx

Online Marketing Tips van TSN Media


Alles wat je moet weten over Online Marketing


Rechtenvrije foto’s: de 9 beste gratis websites

Als je als bedrijf een website hebt, wordt je verplicht om na te denken over je content en dus over gebruik van foto’s en beelden. Niet alleen ziet je website er door het gebruiken van het juiste beeldmateriaal gewoon veel strakker uit, maar draagt het ook bij aan je vindbaarheid op Google. Wij zijn van mening dat de beste foto’s ter promotie van jouw bedrijf of bedrijfsactiviteiten zélf genomen zijn, maar als je hier geen tijd/tools/geld voor hebt, ben je al snel aangewezen op stockphoto’s. Dit zijn foto’s/afbeeldingen die door iedereen gebruikt mogen worden, zonder dat je hier een copyright claim van aan je broek krijgt. Stockphoto’s zijn lang niet altijd gratis, maar wij hebben toch een mooi lijstje voor je gemaakt van welgeteld 8 websites voor gratis rechtenvrije foto’s. Let’s start!

 

Rechtenvrije foto's | Stockfoto's 4

 

Wat zijn rechtenvrije foto’s precies?

 

Er kunnen drie verschillende rechten aan een afbeelding hangen:

 

– Auteursrecht: Dit is toch wel de belangrijkste. Een auteur/fotograaf heeft natuurlijk altijd zelf het recht om te bepalen waar en wanneer zijn/haar werk wordt getoond en gepubliceerd. Dit recht blijft zelfs tot 70 jaar na het overlijden van die auteur/fotograaf bestaan. Na deze 70 jaar wordt het werk gecategoriseerd onder het ‘publieke domein’ en kan het door iedereen gebruikt worden. Het is dan dus een rechtenvrije foto geworden.

– Portretrecht: Als er van iemand in opdracht van een fotograaf een portret is gemaakt, mag de persoon die wordt afgebeeld zélf bepalen of hij/zij toestemming geeft voor publicatie.

– Persoonlijkheidsrecht: Fotografen kunnen altijd bezwaar maken als hun werk door anderen wordt aangetast of zij dit bijvoorbeeld een andere naam geven.

 

Als we spreken van een rechtenvrije afbeelding, hebben we het over een afbeelding waarbij geen enkel van deze 3 rechten wordt aangetast. Gelukkig zijn er een aantal hele goede websites die gratis rechtenvrije foto’s aanbieden. Hier komen ze:

 

  1. Unsplash

Unsplash heeft net als veel andere websites op deze lijst haar eigen licentie. Unsplash is mega groot, werkt onder andere samen met Squarespace om foto’s perfect te maken voor websites en heeft één van de grootste collecties van gratis rechtenvrije foto’s.

 

Rechtenvrije foto's | Stockfoto's
– Een kleine greep uit de Unsplash collectie

 

  1. Canva

Canva is niet alleen voor afbeeldingen, maar ook voor bewegend materiaal uitermate geschikt. Voor het bewegende materiaal, moet je wel een abonnementje nemen. Echter heeft Canva dus ook een hele grote eigen collectie van gratis rechtenvrije foto’s.

 

  1. Burst

Specifiek voor gebruikers van het bekende handelsplatform Spotify (maar veel van ons zijn dit) is er Burst. Gratis rechtenvrije foto’s voor iedereen. Naast de gratis content hebben ze ook een leuke business-sectie met blogs en tips!

 

  1. Pexels

Net als Unsplash heeft ook Pexels haar eigen licentie. Pexels beschikt over een database met honderden categorieën aan rechtenvrije foto’s dus hier zit gegarandeerd wel iets voor jouw website tussen.

 

Rechtenvrije foto's | Stockfoto's 2
– De homepage van Pexels.

 

  1. Jopwell Collection

Naast een platform voor foto’s en content dat voor iedereen beschikbaar wordt gesteld om te gebruiken is de Jopwell Community ook een community dat zich inzet tegen ongelijkheid en minderheden en daarbij streven naar gelijkheid op de werkvloer. Interessant?

 

  1. Kaboompics

Kaboompics heeft naast hun gigantische database ook een handige tool om selectief je afbeeldingen mee uit te kiezen. Ze gebruiken namelijk een zoekfunctie waarmee je bijvoorbeeld ook op kleur kunt selecteren. Handig als je een bepaalde huisstijl wilt aanhouden.

 

  1. Free Images

De titel zegt het al. Gratis afbeeldingen! Niet de grootste database van allemaal, maar wel ruim 300.000 gratis rechtenvrije foto’s voor jou om te gebruiken.

 

Rechtenvrije foto's | Stockfoto's 3
– De homepage van Free Images

 

  1. Flickr

Last but zeker not least: Flickr. Bij TSN Media gebruiken wij geen gratis stockphoto dienst (meer), maar zijn wel wel zeer groot fan van Flickr. Waarom? Omdat Flickr heeeeeeeel veel rechtenvrije foto’s heeft. Zowel betaald als onbetaald overigens, maar voor dat laatste zijn we hier natuurlijk niet 😉

 

Ben jij benieuwd of wij nog meer goede tips hebben voor jouw business en kunnen wij op het gebied van online marketing wellicht iets voor jouw bedrijf betekenen? Ga dan vrijblijvend een gesprekje aan om hierover te sparren. Binnenlopen op ons kantoor in Groningen mag natuurlijk ook.