Het grootste gedeelte van Google zoekopdrachten bestaat vaak uit één woord zoals bijvoorbeeld: “kinderkleding” of “sinterklaascadeaus”. Echter wordt tegenwoordig steeds vaker een zoekopdracht gedaan met meerdere woorden en soms zelfs in de vorm van een complete zin. In online marketing taal noemen wij dit dus een Iong tail zoekopdracht. In deze blog lees je hoe jouw bedrijf beter vindbaar kan worden op Google door middel van long tail zoekwoorden.
Long tail zoekwoorden vs. korte zoekwoorden
Zoals hierboven al aangegeven, bestaat nog steeds het grootste gedeelte van Google zoekopdrachten uit één woord. Hierdoor optimaliseren veel bedrijven hun SEO aan de hand van dit woord en daardoor is de concurrentie op die zoekwoorden vaak enorm groot. Aan de hand van dit gegeven, stellen wij dan ook voor om tegenwoordig je pagina’s op long tail zoekwoorden te optimaliseren. Op long tail zoekwoorden wordt weliswaar minder vaak gezocht, maar de zoekwoordcombinatie omschrijft vaak de letterlijke zoekwens van de gebruiker waardoor de kans dat de gebruiker hierdoor op jouw pagina uit komt aanzienlijk wordt vergroot.
Voorbeelden van long tail zoekopdrachten
Een long tail zoekopdracht bestaat simpelweg dus uit meerdere woorden. Meestal begint dit vanaf drie woorden. Dat betekent dus dat een zoekopdracht als “winterjas” logischerwijs geen long tail zoekwoord is. Ook “winterjas mannen” is nog geen longtail zoekwoord. “Winterjas mannen met capuchon” kan wel in de long tail categorie worden geplaatst.
Ook zoekopdrachten waarbij je bijvoorbeeld het exacte typenummer van een product kopieert en overneemt, geven je vaak precies de juiste zoekresultaten. Voor webshops is het dus sterk aan te raden geen slordigheidjes in typenummers, serienummers etc. te hebben. Dit kan de eindbestemming van een zoekopdracht maken of breken. Ook wordt tegenwoordig vaak gezocht op complete zinnen zoals: “wat is het beste restaurant van Groningen”. Ook hier kunnen jouw SEO specialisten op inspelen.
Wanneer kun je deze zoekwoorden het beste gebruiken?
Als het puur draait om je eigen vindbaarheid en het converteren van bezoekers op jouw website, is het gebruiken van korte zoekwoorden eigenlijk helemaal niet handig. Wanneer je met een kort zoekwoord veel bezoekers kunt krijgen, zegt dat niet zoveel. Simpelweg, omdat de intentie van de bezoeker niet voldoende duidelijk is. Ben je op zoek naar een gebruiker die ook daadwerkelijk een specifiek product in jouw winkel moet kopen? Dan kun je veel beter je pagina optimaliseren op een beschrijvend zoekwoord. Je krijgt zo weliswaar minder bezoekers, maar is de kans op een verkoop veel groter.
Onze tips voor goede zoekwoorden
- Kies voor elk pagina een uniek zoekwoord. Probeer “Keyword cannibalization” te vermijden waar twee pagina’s (of meer) voor hetzelfde zoekwoord zijn geoptimaliseerd. Zo maai je met de ene pagina het gras onder de voeten van de andere pagina vandaan.
- Vind je het lastig om een zoekwoord te bedenken? Kijk dan naar de zoekopdrachten die Google voorstelt onderaan de resultatenpagina.
- Zoekwoorden onderzoek is essentieel voor long tail zoekwoorden. Kijk vooral goed naar het zoekvolume. Is het volume laag dan kan je beter voor een ander zoekwoord gaan. Let op! In het Nederlands is er weinig data beschikbaar voor longtail zoekwoorden. Dit betekent echter niet dat er niet op je zoekwoord wordt gezocht.