fbpx

Online Marketing Tips van TSN Media


Alles wat je moet weten over Online Marketing


NFT’s: wat zijn dat eigenlijk?

Je hebt het waarschijnlijk de afgelopen weken/maanden al wel eens voorbij zien komen. Iedereen verdient er duizenden euro’s mee (zeggen ze ;)) en het is de hype van dit moment. We hebben het natuurlijk over NFT’s. Ook wel digitale plaatjes genoemd. Maar wat is een NFT eigenlijk? En hoe zouden NFT’s onze toekomst kunnen veranderen?

 

NFT's - Non Fungible Tokens - Wat zijn dat eigenlijk?

 

Wat is een NFT?

 

De letters NFT staan voor ‘Non Fungible Token’ en de letterlijke vertaling hiervan is: niet-vervangbaar token. Het is een unieke asset met ieder een eigen digitaal eigendomsbewijs. Hierdoor is elke NFT niet zomaar vervangbaar. Iedere NFT heeft een eigen eigenaar en ook iedereen kan zien wie de eigenaar van die specifieke NFT is. Tegenwoordig worden bizar grote communities opgericht rondom NFT’s en doordat ze onvervangbaar en uniek zijn, hangen aan sommige NFT’s prijskaartjes van miljoenen euro’s. Het wordt daardoor ook wel digitale kunst genoemd.

 

Non Fungible Token (NFT)

 

Net zoals NFT’s heb je ook waarschijnlijk het woord ‘crypto’ en ‘blockchain’ wel eens voorbij zien of horen komen. Crypto munten bevinden zich op een decentraal grootboek (blockchain) waar iedereen munten kan kopen en verkopen. Deze munten hebben geen eigen eigendomscertificaat en zijn door iedereen vrij inwisselbaar (net als geld). Bij NFT’s werkt dit dus anders en heeft elk digitale plaatje een eigen eigendomsbewijs. Dit eigendomsbewijs kan wel worden overgedragen, maar dan wordt ook het unieke eigendomsbewijs overgedragen. Je weet dan dus net als daarvoor wie de eigenaar is van die specifieke asset.

 

NFT's - Non Fungible Tokens - Wat zijn dat eigenlijk? 1

 

Soorten NFT’s

 

Aangezien elke NFT niet-vervangbaar is, wordt elke unieke creatie op dit decentrale grootboek (blockchain) een NFT. NFT’s hebben inmiddels meerdere soorten en maten. We zetten een aantal voor je op een rijtje:

– Collectibles
– Digitaal stuk grond
– Digitale kleding
– NFT Communities

 

Collectibles

NFT’s worden ook wel digitale kunst genoemd en net als gewone kunst zijn NFT’s ook collectors items. Dit is heel goed vergelijkbaar met Pokémon kaarten die nu ook veel maar waarde hebben dan toen ze tien jaar geleden uitgebracht werden. Met gewone kunst werkt het natuurlijk vaak ook zo. Er zijn momenteel meerdere NFT collecties die duizenden keren over de kop zijn gegaan en door investeerders worden gekocht en verkocht. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de Cryptopunks en de Bored Apes. Beide NFT projecten die voor extreem hoge bedragen worden verhandeld.

 

Digitaal stuk grond

 

Ook kun je tegenwoordig in een digitaal stuk grond investeren. Aangezien dit stuk grond ook weer één unieke eigenaar heeft en niemand anders datzelfde stuk grond dan kan kopen, is dit ook niet-vervangbaar en dus ook een NFT. Op dit stuk grond kunnen zelfs ook kleine NFT’s worden geplaatst zoals meubels en kunstwerken. Je kunt het zien als een digitaal huis. Afhankelijk van de locatie en mogelijkheden, wordt hier ook veel geld voor betaald. Wil je bijvoorbeeld digitale buurman van Snoop Dogg worden? Dat kan. Heb jij een miljoentje liggen?

 

NFT's - Non Fungible Tokens - Wat zijn dat eigenlijk? 2

 

Digitale kleding

 

Ook bepaalde digitale kleding kun je tegenwoordig als NFT kwalificeren. Zo lanceerde Dolce & Gabbana in 2021 hun eerste digitale collectie. Na het lezen van bovenstaande NFT gekte en de bereidheid van investeerders om hier flink geld voor te betalen, kun je je natuurlijk wel voorstellen dat een Dolce & Gabbana collectie gewild is. Je maakt hiermee, net als in de ‘gewone’ wereld, natuurlijk indruk mee op anderen.

 

NFT Communities

 

Online creators kunnen tegenwoordig ook hun eigen NFT collectie lanceren. Hier wordt dan vaak een complete community achter ontwikkeld waardoor er veel aandacht op wordt gericht. Je ontwerpt de NFT collectie, creëert een bijbehorende website en denkt na over het algehele concept. Je moet natuurlijk wel met iets goeds komen, want anders ben je niet de moeite waard om te volgen en om in te investeren. Zo worden er bijvoorbeeld bepaalde voordelen aan bepaalde NFT’s gelinkt, zodat je er ook daadwerkelijk iets aan hebt. Dit kan een meet and greet met een aanzienvol persoon zijn, maar soms ook bijvoorbeeld een dikke geldprijs. Dit maakt het kopen van die specifieke NFT natuurlijk extra aantrekkelijk.

 

Conclusie

 

De toekomst voor NFT’s hebben geen einde. Dit is nog maar het begin. Het wordt nu vrijwel alleen nog maar gebruikt om digitale plaatjes te verhandelen, maar als in een later stadium al het intellectuele eigendom wordt vastgelegd als NFT op de blockchain, zal dit de toekomst voorgoed veranderen. Iedereen zal zowel op zakelijk, als op persoonlijk vlak, opnieuw gebruik kunnen maken van zijn eigendomsrecht.