fbpx

Online Marketing Tips van TSN Media


Alles wat je moet weten over Online Marketing


Online Marketing – Welke mogelijkheden zijn er eigenlijk?

Online marketing is eigenlijk niets minder dan een verzamelnaam voor alle mogelijke manieren waarop jij jouw producten of diensten onder de aandacht kunt brengen via online kanalen. Het doel van jouw gekozen vorm van online marketing kan erg uiteenlopen, maar meestal is de marketing gericht op het verkopen van een product of dienst. Soms wordt bijvoorbeeld ook voor een brand awareness campagne gekozen. Om je beoogde doel te bereiken via online marketing is het belangrijk om te weten welke mogelijkheden er allemaal zijn. In deze blog nemen we een aantal van deze mogelijkheden met je door.

 

DIgital marketing | Online marketing en alle mogelijkheden 2

 

Voor- en nadelen van online marketing

 

Online marketing is erg ontzettend toegankelijk en tegenwoordig kun je al vrij gemakkelijk jouw gewenste uiting online presenteren. Dit begint bijvoorbeeld al met een eigen Facebook of Instagram account waarop jij relevante content kunt plaatsen die mensen krijgen te zien. Je publiek is tegenwoordig via online kanalen veel groter en makkelijker te bereiken dan via offline kanalen zoals men dat vroeger deed. Ga je zelfs voor een betaalde vorm van adverteren, dan kun je ook heel nauwkeurig je doelgroep bepalen. Door de daarvoor beschikbaar gestelde meetprogramma’s, zoals bijvoorbeeld Google Analytics, kun je ook alle resultaten heel nauwkeurig bijhouden, analyseren en naar wens bijstellen en optimaliseren. Hoewel er bijna alleen maar voordelen te bedenken zijn, heeft online marketing tegenwoordig ook een groot nadeel. De concurrentie is moordend. Je moet dus origineel zijn en goed je best moet doen om onderscheidend te zijn. Daar zit de echte uitdaging.

 

Contentmarketing

 

Deze vorm van online marketing kun je erg breed interpreteren en begint eigenlijk al met het hebben van een website. Op de website komt namelijk content te staan en als deze met anderen wordt gedeeld, doe je eigenlijk al aan contentmarketing. Dit kunnen bijvoorbeeld (actuele) blogs zijn, video- of fotoreportages of het schrijven van webteksten. Voordat je gaat bepalen welke content je van plan bent om aan jouw publiek te presenteren, is het belangrijk om jezelf af te vragen in welke onderwerpen jouw doelgroep geïnteresseerd zou kunnen zijn. Het is belangrijk dat je relevante content plaatst, omdat je anders het risico loopt dat je content plaatst dat nauwelijks wordt bekeken. Dit kost tijd en die had je ook ergens anders in kunnen steken.

 

SEO en SEA als online marketing


Voor sommige vermoedelijk wel bekende termen: SEO en SEA. Voor de lezers die hier nog nooit van gehoord hebben, helderen we dit graag even op.

SEO staat voor Search Engine Optimization, in het Nederland ook wel ‘zoekmachineoptimalisatie’ en dit staat voor het proces om een website beter vindbaar te laten zijn via de organische (gratis) zoekresultaten van zoekmachines (zoals Google). Er bevinden zich talloze complexe algoritmes achter de zoekmachines die ervoor zorgen dat jouw website op een bepaalde manier gelezen wordt. Dit bepaalt vervolgens jouw positie in bijvoorbeeld Google.

SEA staat voor Search Engine Advertising, in het Nederlands ook wel ‘zoekmachine adverteren’ en deze vorm van online marketing houdt in dat je via een tekstadvertentie of responsieve zoekadvertentie boven de organische zoekresultaten terecht komt. Je betaalt jezelf dus als het ware naar boven. Dit kan bijvoorbeeld tegenwoordig ook via Marktplaats waar jij door middel van betaling jouw advertentie bovenaan de gratis advertenties kunt plaatsen. Dit werkt eigenlijk hetzelfde.

SEO wordt vaak gezien als een duurzame online marketing methode voor de langere termijn. SEA is beter geschikt voor korte termijn conversies. Het is natuurlijk maar nét waar jij naar op zoek bent.

 

DIgital marketing | Online marketing en alle mogelijkheden 2

 

E-mailmarketing

 

Een bewezen en zeer effectieve methode om jouw dienst of product onder de aandacht te brengen is via e-mailmarketing. Je kunt ontzettend je best doen om nieuwe klanten te verwerven, maar als je al een klantenbestand hebt, is het ook wel eens raadzaam om hier extra uit te halen. Dit doe je bijvoorbeeld met een strakke e-mailmarketing campagne zoals bijvoorbeeld een (periodieke) nieuwsbrief of een e-mail waarin je een interessante actie deelt. Het grote voordeel is dat deze klanten al eerder een dienst of product bij jou hebben afgenomen en dus vaak sneller geneigd zijn om dit nogmaals te doen. E-mailmarketing is in principe gratis, maar om echt een goede en effectieve campagne te draaien, wordt vaak hulp ingeschakeld.

 

Social media marketing


Een ander medium dat zich perfect leent voor online marketing is natuurlijk social media. Althans, als je de kanalen op de juiste manier gebruikt. Ook met online marketing via social media is het belangrijk dat je jezelf afvraagt welk doel je met jouw geplaatste content wil bereiken. Wil je enkel informeren? Dan is eenzijdige communicatie prima. Wil jij graag dat er interactie plaatsvindt? Dan kun je je content daar beter als zodanig op aanpassen.

Zorg dat je goed bepaalt hoeveel tijd je vrij hebt voor het bijhouden van jouw social media kanalen en dat je voor jezelf bepaalt hoeveel tijd je hier überhaupt in wil steken. Het is daarnaast ook beter om bijvoorbeeld op twee kanalen écht aanwezig te zijn in plaats van op vijf een minimale presence. Heb je geen tijd voor het bijhouden van jouw social media? Dan kun je hier ook een online marketing bureau voor inschakelen.

Een andere vorm van social media marketing is het betaalde advertentieplatform. Dit lijkt heel erg op SEA, alleen dan op social media kanalen. Tegen betaling verschijnt jouw content tussen de organische berichten van de mensen die jij daarvoor target. Je bereikt dan dus ook mensen die niet jouw vrienden of volgers hoeven te zijn en daarmee is deze vorm van online marketing ook zeer geschikt om jouw product of dienst onder de aandacht te brengen. Vaak wordt wel aangeraden hier niet zelf mee aan de slag te gaan als je hier geen verstand van hebt. Dit is een redelijk complex en het levert je vermoedelijk meer op om hier gelijk een expert voor in te schakelen.

 

DIgital marketing | Online marketing en alle mogelijkheden 2

 

Er zijn natuurlijk nog meer vormen van online marketing, maar bovenstaande worden vaak wel het meest gekozen. Benieuwd wat wij op het gebied van online marketing voor jou kunnen betekenen? Klik dan hierrrrrrrrrrr.