Een heel bekende vorm van beïnvloeding van menselijk koopgedrag is ‘Social Proof’ Een goed voorbeeld van social proof is een review of recensie. We zijn hier allemaal gevoelig voor en dit kan in veel gevallen de doorslag geven om bij bedrijf A te kopen en niet bij bedrijf B. Als je bijvoorbeeld een review van een hotelkamer leest over rondlopende kakkerlakken, zal je hier vermoedelijk niet snel gaan boeken. Als je echter leest dat honderden mensen 5-sterren reviews hebben gegeven en laaiend enthousiast waren, is de kans veel groter dat je dit de doorslag laat geven. Maar zijn alle online reviews even betrouwbaar? Misschien heb je wel een nepreview gelezen en is je keuze dus gebaseerd op niet kloppende informatie. Mag dat eigenlijk wel? En wordt hier wel iets aan gedaan? In deze korte blog lees je meer over het besluit van het kabinet om online nepreviews verboden te maken en hoe deze nieuwe wet gehandhaafd gaat worden.
Besluit van het kabinet
Sinds 14 oktober 2021 is het verboden om op welke manier dan ook deel te nemen aan het (zelf) plaatsen of verkopen van online nepreviews. De bedoeling is dat consumenten hiermee beter beschermd zullen zijn tijdens het doen van een online aankoop. Volgens IMU (Internet Marketing Unie) baseert ongeveer 75% van alle Nederlanders zijn/haar aankoop op testimonials. Deze social proof (sociale bewijstlast) kan voor jou van invloed zijn of je een bedrijf als betrouwbaar acht of niet. Online webwinkels schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond en er is al jaren sprake van een wildgroei aan valse beoordelingen. Dit is het eerste moment dat de overheid ingrijpt er iets tegen te doen.
Online nepreviews verboden vanaf voorjaar 2022
Maar geen zorgen, als het goed is, moet het plaatsen of verkopen van online nepreviews vanaf voorjaar 2022 afgelopen zijn. Online platforms en webshops moeten reviews vanaf nu altijd op echtheid controleren voordat deze door hen gebruikt mogen worden. Het wetsvoorstel “modernisering consumentenbescherming” is uitgewerkt op basis van de Europese richtlijn en daardoor zouden consumenten in de hele EU dezelfde bescherming moeten krijgen. Denk jij als webshop: “Mij pakken ze toch niet!”, dan riskeer jij een boete van (minimaal) 4% van je omzet. Zonde toch?
Controle
Controle hierop is altijd erg lastig bevonden en het blijft lastig. De verantwoordelijkheid komt heel concreet bij de bedrijfseigenaren zelf te liggen. Er moeten checks uitgevoerd worden door de handelaar zelf en achteraf kan het ACM controles uitvoeren. “Laat maar zien hoe je alles geregeld hebt.”. De bedoeling is dat daardoor online platforms en webshops nu zelf strikter gaan controleren. Een nietsvermoedende consument kan een nepreview nog lastig van een echte review onderscheiden.
Positieve reviews krijg je natuurlijk als je goed werk levert. Benieuwd of wij ook goed werk kunnen leveren? Kom gerust langs bij ons op kantoor of neem even contact met ons op.