fbpx

Online Marketing Tips van TSN Media


Alles wat je moet weten over Online Marketing


SEO en SEA – Wat is het verschil?

 

Je hebt er vast wel eens van gehoord of het voorbij zien komen: ‘SEO’ en ‘SEA’. Deze termen lijken natuurlijk erg op elkaar en hoewel beide begrippen te maken hebben met online marketing en zoekmachines, zit er wel een duidelijk verschil tussen beide. In deze blog lees je over de betekenis en de verschillen van SEO en SEA en wat je er online mee kunt bereiken.

 

SEO vs. SEA - Wat is beter voor jouw bedrijf? 1

 

Belangrijkste verschil SEO en SEA

 

Ondanks dat beide begrippen natuurlijk meer met elkaar te maken hebben dan een scooter met een ijsbeer, zit er wel een groot verschil tussen SEO en SEA. SEO staat voor Search Engine Optimization (zoekmachine optimalisatie) en SEA staat voor Search Engine Advertising (adverteren in zoekmachines). Google is de meest gebruikte zoekmachine ter wereld waardoor bij beide begrippen vaak voornamelijk wordt uitgegaan van de Google zoekresultaten. SEA wordt dan ook vaak met Google Ads (voorheen: AdWords) gedaan.

 

De begrippen kort omschreven:

 

  • Door middel van SEO verbeter je de positie in de organische (onbetaalde) zoekresultaten van een zoekmachine.
  • Met SEA worden de betaalde zoekresultaten bedoeld (betaalde advertenties) Deze worden in zoekmachines ook vaak aangeduid met het woord ‘advertentie’ ervoor of een afkorting daarvan.

 

Maar hoe werkt het eigenlijk?


SEO
Door middel van SEO zorg jij er dus eigenlijk voor dat jouw website en/of individuele webpagina’s beter worden gevonden in de organische zoekresultaten van een zoekmachine. Deze optimalisatie van een pagina doe je altijd op basis van een specifieke zoekterm zoals bijvoorbeeld “wat is seo”. Dit wordt ook wel een keyword genoemd (ook al bestaat de zoekterm uit meerdere woorden). Het is de raadzaam om je af te vragen op welk keyword jouw pagina gevonden moet worden en om hier op in te spelen.

 

SEA
Zoals hierboven ook al beschreven zorg jij er door middel van SEA voor dat je boven de organische (onbetaalde) zoekresultaten terecht komt. Je concurreert dus als het ware de gratis deelnemers eruit door je portemonnee te trekken. Dit levert je vaak op korte termijn extra conversies op, omdat je op korte termijn in the picture staat. Het nadeel is dat als je stopt met betalen, je ook direct uit de zoekresultaten verdwijnt.

 

SEO vs. SEA - Wat is beter voor jouw bedrijf? 2

 

Beter SEO of SEA voor je bedrijf?


Deze vraag is lastig te beantwoorden, omdat het verschil ‘m vooral zit in het korte en lange termijn aspect van beide begrippen. SEO wordt vaak gezien als duurzame en lange termijn investering. Als je als bedrijf bezig gaat met SEO, ben je niet van de één op de andere dag bovenaan de zoekresultaten te vinden. Hoeveel geld je er ook tegenaan gooit. Het is een project waar je een lange adem voor nodig hebt en kan maanden duren voordat je pas echt substantieel resultaat gaat zien. Je kunt het zien als een spelletje dat gespeeld wordt met de complexe algoritmes achter de schermen van de zoekmachines en de verwerking hiervan heeft gewoon tijd nodig. Echter als je het beoogde resultaat hebt behaald en vervolgens komt een klant via gratis zoekresultaten op jouw webpagina terecht, dan is deze klik natuurlijk wel gratis geweest. En hoe vaker dit vervolgens dit gebeurt, hoe beter je gevonden blijft worden.

 

Wil je liever op korte termijn in the picture staan en zichtbaar zijn? Dan kun je je pijlen beter richten op SEA. Een reden om in plaats van SEO toch voor SEA te kiezen, kan ook zijn dat de concurrentie op bepaalde zoekwoorden erg groot is en dat de investering om hierin mee te concurreren te groot is. Ook dan wordt vaak gekozen voor SEA. Met de juiste zoektermen en een goed gekozen budget (per klik) wordt je vaak in no-time gevonden. Dit wordt dus vaak ingezet voor korte termijn conversies.

 

Er is nog een hoop extra te vertellen over SEO en SEA, maar hiermee is de basis wel duidelijk. SEO en SEA wordt vaak uitbesteedt aan externe bureaus, omdat bedrijven er óf niet in gespecialiseerd zijn óf hier simpelweg geen tijd voor hebben.

 

Benieuwd wat wij hierin voor jou kunnen betekenen? Klik dan hierrrrr!